Harta site-ului
Ajutor
Poetul care învață pe fiecare să-și iubească ţara
Poetul care învață pe fiecare să-și iubească ţara

La data de 18 octombrie 2019, în incinta Gimnaziului Pîrîta, a avut loc serata literar-muzicală, dedicată marelui poet D. Matcovschi, cu genericul "Poetul care învață pe fiecare să-și iubească ţara”.
La eveniment au participat elevii claselor a V-IX-a din cadrul gimnaziului, îndrumați de doamna Raisa Niculița - profesoară de limba și literatura română, doamna Olga Frunza - profesoară de istorie și doamna Eugenia Chirilov - bibliotecară. În sală a fost vernisată o bogată expoziție de carte și materiale despre poet.
De asemenea, atmosfera de la această serată literar-muzicală a fost plină de energie, o atmosferă cu aer de poezie şi cânt, dragoste şi respect faţă de poet. Cu acest prilej a fost prezentat un film autobiografic despre D. Matcovschi. Elevii au dat dovadă de cunoștințe profunde, declamând poeziile marelui poet: „Datorie”, „Aici", " Moștenire”, „Bluf”, „Limba maternă”, „Cerul tău Moldovă” etc. Precum și melodii pe versurile acestuia.
Publicul a savurat din plin melodia „Leagănul meu e Moldova”, interpretată de V. Dani și „Inimă de mamă” de Sofia Rotaru. Fiind inspirați de aceste cântece, Sîbii Valeriu și Nicolaev Mihaela, elevi în cl. a IX-a, au interpretat piesele „Focul din vatra” și „Bucurați-vă prieteni”.
Prin această activitate s-a dorit readucerea în memorie pe cel care a fost D. Matcovschi, să se picure în suflete un strop din izvorul cristalin al creației lui Matcovschi, izvor care prin sursurul său cântă durerile și fericirile acestui neam. Oricând poți să potolești la acest izvor limpede setea de dor, de patrie, de neam, de limbă, de dragoste, de femeie, de frumos.
Multe generaţii vor mai sorbi frumuseţe şi dragoste profundă din creaţia acestui mare scriitor.
Sincere mulțumiri elevilor și profesorilor care s-au implicat în organizarea acestei activități.
Raisa NICULIŢA,
Profesoară de Limba şi literatura română,
Gimnaziul Pîrîta 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Poetul care învață pe fiecare să-și iubească ţara - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta